Blog "De voorbereiding"

Maandag 12 november 2018
 
Met enige regelmaat spreek ik collega scheerders over wat er speelt onder de eigenaren en nu werd ik gevraagd om iets over "schone paarden" te gaan schrijven.
Ik heb het daarom de titel "voorbereiding" gegeven.
 
Waar moet je nou rekening mee houden als je een scheerafspraak in heb gepland?
Ik zal daar in deze blog verder op ingaan.
 
*Plan van aanpak*
Wees altijd eerlijk als je een ander je paard laat scheren. Is het eerder geprobeerd en is het mislukt? Wat deed je paard wel of niet? Zo kun je met de scheerder een plan van aanpak maken over hoe je paard het beste geschoren kan gaan worden. Denk hierbij ook aan eventuele sedatie die je wilt gebruiken. Het is helemaal geen schande dat je paard "staatsgevaarlijk" is, in de meeste gevallen heeft het een slechte ervaring meegemaakt en die kunnen wij veranderen in een goede zodat het scheren een volgende keer beter afgaat. Wij zijn dan ook extra op onze hoede zodat we correct met het paard om kunnen gaan en deze ook gerust kunnen stellen dat scheren helemaal niet eng is.
 
*Tijd*
Allereerst neem je voor het scheren ruim de tijd. Met enige regelmaat komt het voor dat het scheren niet zo snel gaat zoals je graag zou willen. Maak jezelf niet druk dat het af moet, je paard merkt dit immers en deze energie werkt niet bevordelijk op je paard. Het refelecteerd je gesteldheid waardoor je paard gespannen kan gaan worden en het scheren nog langer kan gaan duren. Houdt doorgaans als je een scheerder laat komen rekening met anderhalf tot 2 uur werktijd. De scheerder heeft tijd nodig om zich te installeren en alles naderhand weer in te pakken, ook hier dient rekening mee te worden gehouden.
 
*Schoon paard*
Gelukkig heb ik hetzelf nog maar één keer meegemaakt, maar zorg voor een schoon en droog paard. Natte haren scheren zéér moelijk en kunnen zelfs gaan trekken in de scheermachine, je kunt de messen nog zo scherp hebben, zelfs dan kun je je paard zeer gaan doen waardoor het scheren zelfs gevaarlijk kan gaan worden. Logisch natuurlijk, want trekken aan de haren is pijnlijk waardoor het paard zich gaat verzetten. Ik zou precies hetzelfde doen.
Ik lees nog wel eens dat een paard voor het scheren gewassen dient te worden, maar je komt met water niet eens goed in de ondervacht, het gedeelte waar de messen de haren afsnijden. Het is veel beter om je paard goed te rosborstelen, de onderhuid wordt daardoor schoon en dat resulteerd in een mooi resultaat.
Heb je een afspraak ingepland zorg dan dat je je paard gerosborsteld aanbiedt en met een droge vacht. Dit werkt voor alle partijen veel fijner en sneller!
 
*Veilige scheerplek*
Zo belangrijk en daar wordt nog wel eens makkelijk over gedaan, maar zorg dat de scheerder veilig rondom je paard kan komen. Het mooist is het scheren op de wasplaatst of poetsplaats, hier is al rekening gehouden dat je ruimte nodig hebt rondom je paard. Heb je dit niet tot de beschikking, dan kun je altijd in een gang met aan weerszijden stallen er tussenin gaan staan met aan weerszijden een touw met paniekhaak.  Het scheren in de box komt ook wel eens voor, zorg er dan voor dat alle strooisel uit de box is of in iedere geval in een hoek,  dan kun je naderhand de haren makkelijk verwijderen en de box weer opstrooien.
 
*Licht*
Het handigste is om overdag je paard te scheren, maar helaas kan dat niet altijd. Zorg er dan voor dat je over verlichting beschikt. Je hoeft echt niet volop in de bouwlampen te staan, maar een TL geeft wel de voorkeur. Was- en poetsplaatsen zijn hier vaak wel op berekend, maar heb je niet voldoende licht dan volstaat een losse bouwlamp perfect. Ik heb persoonlijk altijd mijn "toverlamp" in de kist zitten. Als laatste ga ik met de tondeuse en lamp nog even rondom het paard en toch kom ik dan nog wel een plukje haar tegen die ik voorheen niet zag. Het ligt net aan de lichtinval wat je kunt zien. 
 
*Financiën*
Maar al te vaak maken we als scheerders mee dat er niet genoeg geld aanwezig is of men is vergeten om naar de bank te gaan. Helaas is scheren voor sommigen een kostbare aangelegenheid, maar denk ook dat wij als professionals op pad gaan met onze dure machines, dan hebben wij voor duizenden euro's aan materiaal in onze koffers. Ga maar na dat een goede scheermachine al gauw rond de €500 kost en messensets zo rond de €50 per set. Wij komen met meerdere machines op locatie, dus reken maar uit. Onze prijzen zijn hier ook op gebasseerd. Vaak vindt je wel infomatie over wat de totaalprijs is en weet je het niet dan is het helemaal geen schande om vooraf even te informeren over het totale kostenplaatje zodat je niet voor verassingen komt te staan. Overigens kun je tegenwoordig ook heel makkelijk geld overmaken via de app, maar zorg er dan wel voor dat je de scheerder dezelfde dag betaald, deze heeft jou een dienst geleverd en dan wordt er ook van je verwacht dat je snel betaald.
 
Voor zover de voorbereidingen voor het scheren. In mijn blog over zelf scheren lees je meer over wat je allemaal nodig bent. Ook interessant om te lezen ondanks dat je zelf niet scheert. 
 
 
Mocht jij ook een onderwerp hebben waar je graag wat meer over wilt weten dan neem ik dat graag mee in één van mijn volgende blogs....
 
Groetjes Karin