Blog "Geduld"

 
Zaterdag 10 november 2018
 
Geduld, waar zou dat over gaan zul je je wel afvragen.
Nou precies wat er staat, geduld.
 
In de jaren dat ik scheer heb ik zeker geleerd om heel veel geduld te hebben met scheren en dat straal ik volgens de klanten ook uit.
 
Ik ben van mening dat een paard van nature niet gevaarlijk is, het is een vluchtdier en met geduld kun je veel bereiken.
 
Zo was ik laatst op een stal een voor de eigenaar nieuw paard aan het scheren. Ze wouden hem (laten) sederen omdat ze niet wisten wat hij zou doen. Maar op mijn advies hebben ze dat niet gedaan. Het paard op de scheerplek gezet en begonnen met afteken van het zadeldekje. Zo heb je al even contact met het paard en kun je het al een beetje peilen. Toen besloten om gewoon de scheermachine aan te zetten en zien hoe het paard zou reageren. Wel wat rillerig, maar niks aan de hand, tot aan de kaaklijn met de grote machine kunnen scheren en ik had al in de gaten dat hij het bij het hoofd heel spannend vond. Geen probleem, eerst met de tondeuse de benen en rest bijgewerkt en toen op naar het hoofd. Onder de kaak liet hij gewillig toe, maar naar de oren toch wel angst. Ik ga dan niet in gevecht met een dier, maar zet de praam er dan even op zodat het dier er niet al te veel van meekrijgt en ik fatsoenlijk zonder problemen het paard kan scheren. Het was overigens geen overbodige beslissing. Bij het scheren van de oren bleken er zoveel littekens en verdikkingen te zitten in de oren, dat het paard zéér zeker geen schuld heeft dat het kopschuw is en zich niet zonder praam laat bewerken. Arm dier. Die heeft eerder een lelijke ervaring meegemaakt. De praam afgedaan en de rest van het hoofd nog bijgewerkt zonder praam en de eigenaar meegegeven om lekker het vertrouwen te gaan winnen van het dier, nu weten ze immers de oorzaak waarom het paard zich niet aan de oren liet zitten.
 
Helaas komt ik dit maar al te vaak mee, die eerste ervaring met een scheermachine kan een paard maken of breken.
 
Gisteren was ik bij een superlieve pony op bezoek. De eigenaar had mij uit hoge nood benadert. Laatst wou iemand de pony scheren en op het moment dat de machine werd aangezet stond de pony trillend achterin de stal. Eigenaresse heeft direct besloten om er een professionele scheerder bij te laten komen om te kijken of deze angst overwonnen zou kunnen worden. Wel besloten om een dierenarts te laten komen en de pony te sederen. Wat uiteindelijk een goede keuze bleek.
Met sedatie moet je vooral de zweetplekken zoals hoofd, oren en lies als eerste doen, je scheert als het ware omgekeerd, begint met het fijne werk en eindigt met de grote machine, met het lichaam. Ik zei al dat ik hoopte dat de pony op het eind wakker werd zodat deze nog enigsinds iets mee zou krijgen. En dat gebeurde ook. Ik heb besloten om gewoon verder te scheren en de pony hopelijk met een goede ervaring af te sluiten. Na een angstig moment waardoor de pony een keer in bijna blinde paniek achterwaarts door de stal liep, toch heel goed af kunnen sluiten. Tevens besloten om deze pony een volgende keer zonder verdoving te gaan scheren. Het is in dit geval pure angst en ik ben van mening dat deze pony met de tondeuse wel helemaal en met beleid en een beetje geduld geschoren kan gaan worden. Ik houd jullie hiervan uiteraard op de hoogte de volgende keer!  Ook heel leuk om naderhand een berichtje van de eigenaar te krijgen dat ze op de les meerdere complimenten hebben gehad voor het strakke scheerwerk en dat de amazone helemaal in haar sas is met het nieuwe uiterlijk!