Blog "Seizoen 2019-2020"

 
De temperaturen gaan weer omlaag, de dagen worden kouder en 's avonds koelt het sneller af.
We merken het zelf ook al. Als we 's ochtends de deur uit gaan kan al bijna de winterjas weer aan.
Overdag een prachtig zonnetje, maar zodra je naar huis gaat krijg je de bibbers omdat het zo snel afkoelt....
 
Ook met de paarden moeten we daar vooral nu rekening mee houden.
 
Een paar weken geleden stonden de paarden nog bloot of onder een vliegendeken in de weide, maar wil je het dunne vachtje houden, dan is het nu de tijd om gebruik te gaan maken van dekens.
 
Bij paarden die veel buiten staan moet je rekening houden dat je waterdichte en vooral ademende dekens gebruikt zodat de huid wel kan blijven ademen.
 
Afgelopen dagen hebben mijn eigen paarden voor het eerst een paar dagen "dekenloos" gestaan en prompt begint het verharen nu erg snel.
Vossie en Joris genieten nu extra van de rosbeurten, de losse korte zomerhaartjes vliegen je om de oren en je merkt dat er weer een dikkere vacht wordt aangemaakt.
Morgen gaat de regendeken er weer op, een 0 grams, om ze toch tegen de weersinvloeden te beschermen.
 
Wil je de haargroei bij je paard tot een mimumum beperken dan mag je vanaf vanavond de (gevoerde) dekens weer tevoorschijn halen.
 
Vergelijk het met jezelf.
Draag je wat met lange mouwen, dan gaat de 0-grams erop.
Heb je een jas nodig? Dan een +/- 200-grams
En heb je handschoenen en een sjaal nodig? Dan maar een extra dikke deken erop + 350-grams
Voel af en toe onder de deken hoe warm je paard is, het moet aangenaam zijn en absoluut niet zweten.
Het ene paard voelt zich lekker bij een 200 grams en een ander heeft echt behoefte aan een 500 grams, dus echt zelf controleren wat het beste is voor jouw paard!
 
De meeste eigenaren hebben de paarden niet aan huis, dus het is soms even puzzelen met wat doe ik mijn paard op?
Ik kijk persoonlijk altijd wat het weer de volgende dag(-en) wordt. (Stallen zijn vaak windstil waardoor het niet zo koud aanvoelt en overdag staan ze (vaak) op de de weide en hebben ze bescherming nodig tegen die weersomstandigheden)
 
Maar als de haren te snel zijn gaan groeien en de training niet meer fijn gaat doordat je paard te snel gaat zweten kun je overwegen om te gaan scheren.
Sommigen laten alleen de onderhals eruit scheren, een andere neemt de buik mee en weer anderen gaan voor jachtmodel, daar blijven benen en soms het hoofd erin zitten. En dan kun je er ook voor kiezen om je paard al dan niet met of zonder zadeldekje te laten scheren.
En mocht u dit niet zelf willen of kunnen dan sta ik graag voor u klaar!
 
Mocht u een afspraak in willen plannen kunt u kijken in mijn agenda voor een plek. karin-evers-paardenscheerster.webnode.nl/vrije-plekken-2019/
Mocht er geen passende datum bij zitten kunt u mij altijd een bericht sturen, ik kan kijken of ik iets kan schuiven en in een ander geval zal ik u een telefoonnummer van een collega scheerder geven die wellicht eerder zou kunnen.
 
Sinds 2014 hanteer ik vaste tarieven, maar helaas ben ik door de hogere kosten genoodzaakt om per 01-01-2020 mijn prijzen met 5€ te verhogen.
Mijn nieuwe prijzen vind je hier: karin-evers-paardenscheerster.webnode.nl/prijzen/
Tot ziens in dit nieuwe seizoen!