Blog "Sokkenpaarden"

 
Dinsdag 7 mei 2019
 
Afgelopen weken heb ik meerdere zogenaamde "Sokkenpaarden" van hun sokken (en soms overige vacht) bevrijd.
Bij de de ene ging het om een luizeninfectie icm mok en bij een ander geval ging het om ernstige mok tot pusinfectie aan toe en weer een ander wou hem gewoon "kaal" voor de sport, van bovenstaande klanten wil ik twee gevallen wat verder uitlichten.
 
 
De eerste waar ik over wil schrijven is het gevalletje "luis":
 
Ik kreeg een mail met de vraag of ik twee paarden zou willen scheren die besmet waren met luis en mok. Deze waren door de dierenarts al twee keer inwendig behandelt, maar uit voorzorg wou zij ze beiden ook laten scheren om de paarden tevens uitwendig te kunnen behandelen.
Na veel mailcontact over en weer en alle vragen te hebben beantwoord hebben we een afspraak ingepland. Omdat ze niet wist wat de paarden zouden doen heeft ze op advies van mij Confidence EQ aangeschafd om deze in geval van nood te gebruiken, omdat beide paarden bij de hoefsmid wel betrouwbaar zijn.
In overleg ben ik begonnen met de oudste en na tien minuten scheren met het grote apparaat was er nog niks te zien. Toen ben ik verder gegaan met de andere kant en het duurde even of de eerste luizen lieten zich aan de eerste kant zien, ze krioelden bij bosjes uit de vacht.
Heel erg vies, maar het moest toch wel afgemaakt worden. Paard liet alles supergoed toe en had vast in de gaten dat het goed voor hem was. 
Het tweede paard was iets jonger en vond het allemaal wat spannender en deze hebben we daarom wat Confidence EQ gegeven. Helaas liet hij het bij de benen toch niet goed toe  waardoor ik toch nog  even gebruik van de praam moest maken, maar ook hier wederom goed afgesloten. Op dit paard was praktisch geen luis te vinden, alleen in de maaninzet bovenop bij de oren waren toch wel sporen van neten te vinden.
Hieronder een foto van hoe de luizen bij het eerste paard tevoorschijn kwamen:
Kun je nagaan dat zowel de eigenaresse als ik spontaan jeuk kregen bij het zien van deze bruine langwerpige vlekjes? Door de lange vacht voorheen kon je echt niks zien, alleen in de manen zag je af en toe een licht vlekje, maar zo erg als hierboven hadden we beiden niet verwacht.
Ook toen de sokken eraf waren kwamen ze allemaal tevoorschijn:
Twee weken later heb ik de eigenaresse gecontracteerd met de vraag hoe het ging.
Ze kon me vertellen dat ze elke 10 dagen de paarden wast met een luizenshampoo met etherische oliën.
De luizen moet ze nu echt zoeken. Ze zijn bijna weg!
Zonder scheren was dit nooit gelukt en ze was dan ook enorm dankbaar dat ik op zo'n korte termijn kon komen.
Altijd fijn om te horen.
 
 
 
Dan het tweede onderwerp, een paard met mok aan de benen:
 
Afgelopen week kreeg ik een bericht om de sokken van een tinker te scheren omdat deze ernstige mok heeft.
Gelukkig kon ik diezelfde avond een plekje vrijmaken om hier naartoe te gaan. Even miscomminicatie met de routeplanner, maar toch het huis gevonden.
Vorig jaar had ze zelf de sokken afgeschoren, maar omdat ze hier te lang over had gedaan wou ze het toch graag door een professioneel persoon laten doen.
Dit paard heeft CPL en toch wel wat groeven in de benen.
Sok na sok ging eraf en bij het laatste been moest ik toch gebruik maken van de praam. Dit been was gewoon geel van de pus. Ze had zelf de haren al gedeeltelijk afgeknipt, maar zo erg als dit had ik zelf ook nog nooit gezien en geroken, deze geur vergeet je niet snel.....
Toen ik de benen zo goed als mogelijk geschoren had mocht het paard nog even genieten van de welverdiende brokjes.
Van de eigenaresse heb ik een foto gekregen van het ergste been, 4 dagen na het scheren:
Geen pus en de korsten zitten allemaal dicht. Ik kon het bijna niet geloven. Moest nog een keer navragen of dit erg het ergste been was, maar ze kon me garanderen dat dit zeker het geval was.
2 dagen later kreeg ik deze foto waarop de korsten aan de voorzijde bijna helemaal weg zijn, ik kon mijn ogen echt bijna niet geloven.
Ze heeft de sokken behandeld met Shapley's M-T-G.
Ik ben blij dat ik dit hier kan melden, dit is volgens haar nog niet zo bekend, maar werkt als een tierelier.
 
Heel erg bedankt voor de foto's en informatie die ik mag delen met alle lezers.
Dat hierbij meerdere sokkenpaarden eigenaren geholpen kunnen worden.
 
N.B. Na het scheren van een besmet paard worden alle materialen uiteraard zorgvuldig schoongemaakt, gereinigd en gedesinfecteerd.