Blog "Cushing"

 
Vrijdag 21 september 2018
 
Vanochtend weer op pad gegaan om een paard  te scheren, wederom een paard met cushing.
 
Omdat je steeds vaker hoort dat er bij paarden cushing geconstateerd wordt heb ik het één en ander nagevraagd over deze akelige ziekte.
 
 
Zie hier een artikel:
 

De ziekte van Cushing, heden beter PPID genoemd, komt vooral voor bij oudere paarden en pony’s. Omdat de ziekte van Cushing bij het paard ontstaat door een verkeerde werking van de hypofyse wordt de ziekte in de paardengeneeskunde tegenwoordig liever PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) genoemd, wat staat voor een hyperactieve/overmatig functionerend middendeel van de hypofyse.

Naar schatting komt PPID voor bij ongeveer 15% van de paarden ouder dan 15 jaar. De symptomen die optreden bij PPID worden enerzijds veroorzaakt door de verstoring van de verschillende hormoonconcentraties en zijn anderzijds het gevolg van de directe drukverhoging die de vergrote hypofyse (een klier onder de hersenen) op de omliggende hersendelen uitoefent.

Verschijnselen

De bekendste symptomen van PPID zijn overmatige haargroei en hoefbevangenheid. De paarden ontwikkelen een lange, krullerige vacht met soms een afwijkende kleur. Hoefbevangenheid treedt als complicatie op bij bijna een kwart van de paarden met PPID.

Andere verschijnselen:

  • vetbulten in de holte boven het oog
  • toegenomen eetlust
  • een bolle hangbuik met een kale rug, door het verdwijnen van rugspieren
  • een verminderde weerstand en hierdoor vaker ontstekingen en infecties
  • moeilijk genezende wondjes
  • overmatig zweten
  • verminderde vruchtbaarheid; merries worden niet of moeilijker drachtig
  • een nattere en viezere stal door veel drinken en veel plassen als PPID ook nog eens voor suikerziekte (insulineresistentie) heeft gezorgd
  • in zeldzame gevallen blindheid en aanvallen die lijken op flauwvallen
  • in een vroeg stadium minder specifieke verschijnselen zoals een afgenomen werklust, prestatieverlies en subtiele veranderingen in het karakter (rustiger, minder alert, slaperiger).
 
 
 
 
We kregen het er ook over dat dierenartspraktijken nu in deze periode gratis testen uitvoeren om te kijken of je paard daadwerkelijk deze afwijking heeft en daar schuilt een adder onder het gras........
De waardes zijn nu vele malenhoger ivm de aanmaak van de wintervacht.
Je kunt het beste testen zo rond het voorjaar.
 
Op wilde paarden is er een onafhankelijke test uitgevoerd en daar bleek 60% (!) van de paarden een verhoogde waarde te hebben. Enkele maanden later werd deze test nogmaals uitgevoerd en toen was het percentage wat afweek in waardes gedaald met 50%.
Ja, je leest het goed! Er was nu nog maar een percentage van 10% die een afwijking had in waardes!
 
Weer wat geleerd vandaag en genoeg stof om over na te denken!
 
Het paard weer mooi geschoren op deze winderige dag en een tevreden klant.
 
 
 
 

Meer informatie over Cushing kun je vinden op deze site:  www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/68cf86bb38f343ae8db9aaca4959f55b/cushing.pdf