CPL, het verhaal erachter.....

Helaas kom ik soms zogenaamde "sokkenpaarden" tegen met wondjes aan de benen.

 

Ik ben zelf geen dierenarts, maar verwijs u graag door naar onderstaand artikel, wellicht is dit op uw paard / pony van toepassing:

 

 

Chronisch progressief lymfeoedeem

Chronisch progressief lymfeoedeem, wat men afkort tot CPL, is een aandoening aan de huid op de onderbenen van uw paard of pony. CPL wordt vaak vergeleken met mok of rasp, echter is dit niet te vergelijken met CPL. Deze aandoening zit in het lymfevatstelsel van het paard, de aandoening komt dus van binnen uit. Men denkt dat het eiwit gehalte iets te maken heeft met CPL, men weet dit echter nog niet zeker. Wel is men druk bezig met onderzoeken naar de aandoening CPL.

Bij welke rassen komt CPL voor
CPL komt veel voor bij rassen die veel behang aan de benen hebben, vooral Trekpaarden en Shires hebben veel last van deze aandoening. Trekpaarden staan er bekend om dat ze vaak de aandoening CPL hebben, bij Shires is dit minder vaak het geval.
 

Hoe herkent u CPL

In het beginstadium lijkt CPL erg op mok, de huid wordt schilferig en er ontstaan kleine wondjes. Ook begint CPL vaak, net zoals mok, in de kootholte van uw paard, vanuit hier breidt de aandoening CPL zich langzaam uit naar boven, tot ongeveer de knie van het paard. De huid gaat kapot en begint los te laten, vervolgens komen er korsten op de kapotte huid. Deze korsten worden steeds dikker, ze kunnen zo dik als een tennisbal worden! De korsten zijn vaak donkerrood of bruinachtig, gaan stinken en trekken vliegen aan.
 

De behandeling van CPL

Als u niets aan CPL doet, kunnen de korsten op de onderbenen de beweging van het paard gaan belemmeren, paarden krijgen moeite met bewegen doordat de korsten pijn doen en in de weg zitten. Ook kunnen de benen gaan misvormen als uw paard lange tijd CPL heeft die niet onder controle is.

CPL is een aandoening die zich bevind in het lymfevatstelsel, eigenlijk zou CPL dus van binnen uit moeten worden tegen gegaan. Hier is nog niets voor gevonden, hoewel er al veel onderzoeken naar CPL zijn geweest. Tot nu toe worden vaak de sokken van het paard afgeschoren, zo kan de huid ademen en blijft er minder vuil in achter. Vervolgens maakt men de huid vaak nat en krabt dan de losse korsten er af. Ook wordt er vaak Sebacil gebruikt, dit blijkt voor even goed te werken. Behalve met Sebacil kunt u ook uw paard zijn benen wassen met Tea Three shampoo, dit heeft een reinigende werking en boekt meestal wel resultaat. Sommige mensen gebruiken chloor voor CPL, de ervaringen hiermee zijn wisselend.

Het wondermiddel voor CPL is nog niet gevonden, hoewel men hier wel hard naar op zoek is. Tot nu toe is het aankijken met welk middel u de beste resultaten boekt.

Huisvesting
Qua huisvesting kunt u het beste zorgen dat uw paard droog kan staan, bijvoorbeeld onder een afdak. Veel blubber op de benen en nattigheid verhoogt de kans op infecties en verergering van de aandoening aanzienlijk. Zorg dat uw paard zo veel mogelijk in de frisse buitenlucht staat, maar wel op een droog stuk, een paddock zou ideaal zijn. Als u uw paard toch op stal zet, zorg dan dat de stal vaak wordt uitgemest.

 

BRON: DIEN-EN-NATUUR.INBFUNU.NL

Infoteur: Dobel
Laatste update: 28-07-2011
Gepubliceerd: 28-07-2011

Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1

https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren/78281-chronisch-progressief-lymfeoedeem-cpl.html