Dekenadvies

Tussen de 10 en 20 graden Celsius : 100 grams
Tussen de 0 en 10 graden Celsius: winterdeken (200, 300, 400 grams).
Bij temperaturen onder het vriespunt is bij voorkeur een dikke winterdeken (400 grams) met eventueel een gevoerde onderdeken aan te bevelen.

 

Welk merk moet ik aanschaffen?

In de loop van de jaren heb ik ook meerdere merken gebruikt, maar ben tot de conclusie gekomen dat goedkoop ook echt duurkoop is.

Ik gebruik nu ademende dekens van horseware, de zogenaamde AMIGO serie, dekens hebben een goede pasvorm en gaan jaren mee.

https://www.horseware.com/

 

Moet ik mijn dekens wassen?

Nee, liever niet om ze waterdicht te houden, leg je deken in het zomerseizoen open op een verharding (straat) en spuit hem met een waterslang goed schoon en hang hem op te drogen. onderdekens kunnen gerust een x gewassen worden, maar ga hierin niet overdrijven omdat dan de dichtheid van de stof zeer snel afneemt en je de ademende functie uit de dekens haalt.

 

Hoe meet u uw dekenmaat?

Wanneer je een deken voor je pony of paard wilt hebben, is het van groot belang dat je weet welke maat deken je precies nodig hebt. Wanneer je niet de juiste maat hebt kan dit schuurplekken en eventuele andere ongemakken veroorzaken bij het paard. Op deze pagina vind je uitleg over hoe je de dekenmaat van jou pony of paard het beste kan bepalen. Op deze pagina vindt je de Nederlandse dekenmaten in cm. Tevens staat de Engelse maat in de onderstaande tabel, mocht je deze nodig hebben. De tabel vermeld ook de maten voor een hals of masker bij je pony of paard.

De maten in de tabel zijn de standaard maten. Mocht je een paard hebben die bijvoorbeeld een brede borst heeft of een lastige bouw, dan kan het zijn dat de standaard deken niet mooi aansluit. Daarvoor adviseer ik de Bucas Big Neck.

 

Een goede maat is zoals eerder genoemd van groot belang. Te kleine dekens zitten te krap en veroorzaken schuurplekken, te grote dekens gaan scheef zitten en zorgen eveneens voor irritatie. Ieder dekenmerk heeft een iets andere pasvorm, stem deze zo optimaal mogelijk af op je pony of paard. 

Je kunt je pony of paard het beste nameten op de aangegeven punten zoals onder in de tabel staat weergegeven. Punt A ligt midden op de borst en punt B is het uiteinde van de bil. Meet dit na met een meetlint en zoek vervolgens in de tabel de juiste dekenmaat. Afbeeldingsresultaat voor dekenmaat paarden tabel


Afbeeldingsresultaat voor dekenmaat paarden tabel