Tranquigel

 

 

Vanwege een wetswijziging is dit product binnenkort niet meer vrij verkrijgbaar en u kunt dit product uitsluitend via een behandelend dierenarts voorgeschreven en geleverd krijgen.

Tranquigel

Een bezoek aan de dierenarts of tijdens transport kan uw hond stress en spanning ervaren. Het kan dan van pas komen om uw huisdier te kalmeren. Dit kan met de het kalmeringsmiddel Tranquigel. Let op: alleen gebruiken bij noodzaak en na overleg met uw dierenarts.

Let op

  • Tranquigel (acepromazine) is een kalmeringsmiddel, geen angstremmer. Het is niet geschikt voor gebruik in situaties waarbij angst een grote rol speelt, zoals bijvoorbeeld bij vuurwerkangst of bij angst voor onweer. Acepromazine maakt dieren gevoeliger voor geluid, terwijl ze er niet meer op kunnen reageren. Ze lijken dus uiterlijk erg rustig, maar eigenlijk wordt de angst alleen maar erger. Wij raden het product tijdens de jaarwisseling af!
  • Het wordt niet geadviseerd Tranquigel te gebruiken bij katten en kleine honden. Door het lichte gewicht van deze katten en honden is het moeilijk de benodigde hoeveelheid Tranquigel goed te doseren.

Contra-indicaties

  • Dieren met hypotensie (lage bloeddruk), shock of hypovolemie (onvoldoende bloedtoevoer)
  • Dieren met hypothermie (onderkoeling)
  • Dieren met coagulopathieën (bloedstollingsstoornis) of anemie (bloedarmoede)
  • Dieren met hart- en/of longaandoeningen
  • Dieren met epilepsie
  • Bij boxers of andere honden met overgevoeligheid voor acepromazine of één van de hulpstoffen

Werking

Tranquigel is een geelgekleurde pasta en bevat als werkzaam bestanddeel acepromazine maleaat. Acepromazine behoort tot de farmacologische groep van de neuroleptica. Het heeft een dempende werking op het centrale en perifere zenuwstelsel. De mate van sedering is dosis-afhankelijk. De werking van acepromazine komt tot uiting in sedering, afnemen van spontane motorische activiteit, onderdrukking van geconditioneerde reflexen en van agressie of vijandig gedrag. Na orale toediening wordt acepromazine redelijk goed geresorbeerd en de werking treedt in circa 1 uur na toediening en blijft gedurende 8-12 uur gehandhaafd.

Meer informatie over dit product kunt u vinden in de bijsluiter.

Bijwerkingen hond

Hypotensie (lage bloeddruk), tachycardie (snelle hartslag), verhoging van de ademhalingsfrequentie, aritmieën (hartritmestoornis), miosis (vernauwing van de pupil), tranenvloed en ataxie (evenwicht- en bewegingsstoornis).

Dosering

Eén verpakking bevat 10 doseringen. Aanbevolen hoeveelheid is 1 dosering per 35 kg lichaamsgewicht voor een lichte sedering.
Deze dosering is een richtlijn en dient aan elke patiënt te worden aangepast (echter niet overschrijden), rekening houdend met de diverse factoren die de gevoeligheid voor seditiva kunnen beïnvloeden. Bij langer gebruik dienen de doseringen elke 12 uur te worden herhaald.

 

BRON: www.medpets.nl/tranquigel/?gclid=CKz_7YGjtdICFdhsGwod08YNRA